Media radiootje in koeienstal Van Erf en Akker

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10980
  • 1773
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 6 december 2012

Radiootje in de koestal

Tegenwoordig tref je bijna overal muziek aan. Je kunt het bijna niet meer ontlopen maar in 1962 toen we het bijgaande stukje schreven was dat nog niet het geval. Er heerste op veel plekken nog “radiostilte”

Tot we op een dag op onze boerderij “De Ooievaar” in Halsteren besloten om een oud radiootje in de koestal te zetten. Een opmerkelijk daad want tot die tijd was het enige geluid in de stal het gestage gemoes van herkauwende koeien of het malen van hun kiezen op de in

stukken gesneden voederbieten. Af en toe klonk het geklatter en geklater van de stront of zeik als een koe opstond om haar behoefte te doen. Maar dat hoorde in de stal thuis, dat was de rust en `muziek` van de ruimte waarvoor ze bestemd was.

Tot dat radiootje in de stal kwam en we in onze onbezonnen jeugdig enthousiasme het oorspronkelijk geluid in de koestal wreed verstoorden. Zo zagen we dat zelf natuurlijk niet want we waren blij dat we tijdens het melken naar het nieuws en naar muziek konden luisteren. We hadden zelfs het idee dat de koeien het ook leuk vonden. Dat hebben we echter nooit kunnen bewijzen door een hogere melkgift.

Heden ten dage is de rust in de koeienstallen weer teruggekeerd want de luidruchtige radio is bijna overal vervangen door een IPod met oordopjes zodat alleen in de kop van de melker de razernij voortwoedt en hij op de hoogte blijft van de aanslagen in Syrië en de liefdesperikelen van Evan Jinek. De koeien kunnen weer zich zelf zijn en met elkaar communiceren door lekker boeren te laten, te loeien en te snuiven en gezellig te herkauwen.

De jonge boer loopt in het ritme van de muziek die alleen hij hoort terwijl de koeien verbaasd de danspasje van die gekke vent proberen te begrijpen terwijl ze op een prettige manier door de melkrobot van hun melk worden verlost terwijl ze de krachtige handen van de boer rond hun spenen tijdens de dagelijkse melkbeurten nog iedere dag missen.

 
In het verre verleden schreven we voor landbouwblad van de Noord Brabantse Maatschappij van Landbouw wekelijks een stukje onder de titel "Van Erf en Akker" met als schuilnaam "Schrijfkouter" We zullen er enkele van op video zetten.

Categorieën: Koeien, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010