Media Wie gaan er straks asperges steken en aardbeien plukken

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13285
  • 40
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 27 maart 2020

Wie gaan straks in het Coronatijdperk aardbeien plukken en asperges steken?(video/podcast)

Merijntje uit Halsteren zit nog steeds zoals vele anderen met de vraag hoe gaat dat Coronadrama eindigen en wanneer zal dat zijn. Of zal het zo zijn dat we er nog vele jaren rekening mee moeten houden op de een of andere manier. Acuut dient zich het vraagstuk aan hoe gaan we straks de asperges steken (oogsten) en de aardbeien plukken.

Merijntje weet dat dit nog steeds grotendeels handwerk is en dat wordt gedaan door seizoensarbeiders meestal afkomstig uit Oost Europa en dan met name Polen. Nu is het grensverkeer vanwege het Corona probleem gesloten en zullen die seizoensarbeiders niet naar Nederland komen. En wat nu???

Merijntje denkt ook nog aan het gewone kleinschalige gezinsbedrijf en daar zal de familie het oogsten en plukken nog wel met vereende krachten zelf aankunnen. Maar er zijn ook veel bedrijven die met grote oppervlakten te maken hebben en niet zonder de seizoensarbeid kunnen. Merijntje hoorde berichten dat dan misschien de mensen die uit andere sectoren zoals bijv de horeca werkloos zijn geworden ingezet kunnen worden als aspergesteker of aarbeienplukker.

Maar hij heeft daar grote twijfels bij want de motivatie bij die groep zal niet zo groot zijn om in alle vroegte van de dag aan te treden in een asperge- of aardbeienveld. Misschien wel voor een paar dagen maar dan is het vaak wel over en uit. Geen zin meer!!! Maar misschien kunnen dan asielzoekers worden ingezet. Nu brengen ze in die centra vaak hun tijd doelloos door.

Mogelijk dat ze vreugde kunnen putten uit wat seizoensarbeid. Moeilijk is het niet en je hoeft er de taal niet voor te spreken. Merijntje denkt dat wanneer de teler het laat zien hoe het moet dat men daarna snel aan de slag kan gaan. Het is het overwegen waard in geval van nood en zoals hij weet “nood breekt wet” Maar ja dan blijft nog de vraag zijn die asperges en die aardbeien dan nog wel te verkopen in deze Corona tijd en tegen welke prijs???

En ja hoe zit het dan met besmettingsgevaar tussen de mensen onderling in de asperge- en aardbeien velden?

Categorieën: Algemeen, Akkerbouw, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010