Media Wereld latrine dag

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10955
  • 675
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 24 november 2012

Wereld Latrine dag
 
Merijntje keek even verbaasd op toen hij op de radio hoorde dat op 19 november het "Wereld Latrine Dag " was. Nooit van gehoord want er zijn zoveel bijzondere dagen dat je er geen overzicht meer op houdt. Wereld Latrine dag is voor ons land geen belangrijk gegeven maar Merijntje weet uit ervaring dat er landen zijn in de wereld waar een latrine (toilet/plee) vaak niet voor handen zijn. Dat is een probleem want het bedreigt de volksgezondheid.
 
Zo was er onlangs ook een "wereld handen was dag" Veel ziekten worden verspreid via vuile handen en verkeerde toilet gewoonten. Zo'n wereld latrine dag wil alleen maar de aandacht vestigen op het probleem. Merijntje is oud genoeg om de ontwikkelingen op het gebied van wc's en plee's of toiletten te kunnen beoordelen. Zelf kreeg hij als kind op de boerderij te maken met echte ouderwetse plee verbonden met een beerput. In de zomer was het bezoek aan zo'n plee niet altijd een pretje. Als de beerput vol was moest die worden geleegd. Daar hadden ze een "mannetje"voor die dat graag deed en blij was met een paar borrels en een klein traktementje.
 
Merijntje kende iemand die in de "buiten plee", een klein hokje apart van het huis, zijn behoefte deed en dan de deur open liet staan zodat hij op zijn "gemakje" over de akkers kon kijken. Een romantisch momentje.
 
De praktijk in veel ontwikkelingslanden is anders. Stinkende put latrines waarvan velen gebruik moeten maken met alle nadelen van dien. Of de wereld latrine dag ook geld heeft opgeleverd om wat aan het probleem te doen is Merijntje niet bekend.
 
Hij is wel dankbaar wanneer hij de deur van het kleinste kamertje achter zich dicht kan trekken en comfortabel datgene kan doen waarvoor hij kwam en met een druk op de knop de werking van het water closet als muziek in zijn oren klinkt.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010