Media Verloederde agrarische bedrijfsgebouwen in brand steken

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12414
  • 79
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 23 april 2016

Verloederde boerenbedrijfs gebouwen gecontroleerd afbranden

Merijntje las dat in 2030 een kwart van de boerenbedrijfsgebouwen in Noord Brabant leeg zal staan en niet mee zal worden gebruikt. Verloedering ligt levensgroot op de loer want wat kun je nog doen met dergelijke verouderde bouwsels. Waarom nu juist in Brabant vroeg Merijntje zich af. De verklaring lijkt voor de hand te liggen want juist daar begon de start van de intensieve veehouderij. In veel boerengezinnen had de pastoor zijn invloed doen gelden op het kindertal.

Gaat heen en vermenigvuldigt U was daar aan de orde van de dag en velen hielden zich daar aan. Veel kinderen op een boerenbedrijf die allemaal een boterham moesten zien te verdienen. Vader en moeder verkochten of schonken een stukje grond aan hun kind en die begon er een varkensbedrijfje op want daar heb je niet veel grond voor nodig.

Lange tijd ging dat wel goed en kon men er ook een snee brood op verdienen maar vanwege de schaalvergroting werden veel van die bedrijfjes te klein. Met uitzondering van de ondernemers die hun bedrijf lieten groeien en in de pas konden blijven lopen met de economische ratrace. Merijntje breekt zich het hoofd wat er nu met die leeggekomen bedrijfsgebouwen moet gebeuren.

Ze zijn veelal goedkoop in eigen beheer gebouwd en vrijwel altijd bestaat de dakbedekking uit asbestplaten. De stallen zijn gebouwd in een tijd dat de moderne golf nog niet was aangekomen en zijn nu dus eigenlijk nergens meer bruikbaar voor dan misschien voor een illegale hennepteler. Sommige van die bouwsels zijn dus in trek bij lieden die er weed willen gaan telen maar als dat wordt ontdekt dan ben je als eigenaar en verhuurder mooi de klos en mag je op kosten van de Staat een tijdlang logeren in een van de gevangenissen in ons land. Slopen is dus veiliger.

Afbreken is natuurlijk de meest logische optie maar wie gaat dat betalen? Afbreken en slopen is één maar afvoeren en waarheen is twee. Merijntje denkt dat het logisch is dat de eigenaar van die bouwsels verantwoordelijk is maar hij is er niet toe te verplichten om tot afbraak of onderhoud over te gaan. Merijntje denkt dat de Provincie Brabant er dan maar wat aan moet doen en subsidie moet verstrekken op de kosten van de afbraak. De afbraak kan dan van jaar tot jaar in fasen worden aangepakt want niet alles hoeft in één jaar tegen de vlakte.

Wat bij de kosten kan helpen is de mogelijkheid om veel van die bouwsels gecontroleerd in brand te steken op een windstille dag. Dan is er al veel troep op een goedkope natuurlijke wijze afgevoerd en kan het ook nog een mooi schouwspel opleveren.

Categorieën: Varkens, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010