Media Vergroening begint op het boerenerf

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11324
  • 776
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 25 augustus 2013

Vergroening begint op het boerenerf
 
Merijntje kijkt genuanceerd aan tegen de eis van "Brussel" om verplicht aan vergroening te gaan doen op boerenbedrijven. Vergroening wil zeggen dat landeigenaren en gebruikers van land 5 % van hun areaal ter beschikking moeten stellen aan de natuur. Dat klinkt aardig maar in de praktijk is het niet gemakkelijk. Merijntje ziet het als weer zo'n plannetje van bureaucraten die niks beters te doen hebben dan plannetjes bedenken om er mooi weer mee te spelen en de burger te behagen en zichzelf te bewijzen.
Boeren en tuinders doen in feite sinds jaar en dag niet anders dan vergroenen en gaan deskundig om met wilde en gestroomlijnde natuur. Landbouwgrond in ons land is heel erg duur en iedere vierkante meter moet worden benut en moet wat opbrengen. Van mooie natuur kun je geen boodschappen doen!!! Merijntje denkt dat een landeigenaar alleen zonder morren zal willen meewerken aan die vergroening als er een redelijke vergoeding tegenover staat. Bijvoorbeeld gerelateerd aan de opbrengst van een ha suikerbieten om maar wat te noemen.
 
Maar vergroening kan ook kosteloos en vrijwillig beginnen denkt Merijntje door ieder boerenerf eens kritisch onder de loep te leggen. Daar valt op veel bedrijven nogal wat aan te verbeteren door het aanleggen van een fraaie erfbeplanting en niet te vergeten het opruimen van de rommel die er vaak te vinden is. Het gaat Merijntje te ver om voor een `erfpolitie` te pleiten maar hier en daar zou enige krachtige stimulering wel er toe kunnen bijdragen dat een rommelig erf wordt aangepakt.
 
Boerderijen horen de parels in het landschap te zijn en zijn het visitekaartje van de mensen en de beroepsgroep die er wonen. Vergroening kan dus dicht bij huis beginnen, denkt hij, en dat hoeft weinig te kosten want iedere boer of tuinder kent wel de "stille" uurtjes die dan mooi benut kunnen worden voor een verfraaiing van het erf.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010