Media Veehandel staat tussen veehouderij en slachterij

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=9912
  • 2614
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 9 oktober 2011

Merijntje kwam onlangs Frans nog tegen die een slachterij en slagerij dreef in Halsteren. Hij kocht bij de vader van Merijntje af en toe een slachtrijp rund. Dat deden ze uit de "roest". Dat betekent dat beide partijen een inschatting maken van het geslacht gewicht van het rund. Beide partijen denken dan dat ze het net iets beter weten dan de ander om er zo op hun eigen manier aan te kunnen verdienen. Frans die pas begon in die handel had zich op een keer verkeken en kwam beteuterd terug bij Merijntjes vader om zijn misrekening kenbaar te maken en of hij daarom niet wat minder hoefde af te rekenen.

Dat is een vorm van veehandel in het klein. Daarnaast zijn er de veehandelaren in alle soorten vee die in het groot handelen. Ze vormen een tussenschakel tussen veehouder en slachterij. Vanzelfsprekend wil iedereen er een boterham aan verdienen. Dus het is van belang dat de veehandelaar zodanig weet te werken dat zowel de veehouder, als hijzelf, maar ook de afnemer de slachterij in veel gevallen, er een goed gevoel aan overhouden. Veehandel is een kwestie van vertrouwen hebben in elkaar.

De traditionele veehandelaar die met veel handjeklap uiteindelijk tot een accoord komt lijkt een beetje uit de tijd te geraken. Stereotiep met pet, stofjas en wandelstokje en met vaqak ook een dikke portefeuille gevuld met bankbiljetten. Ze zijn er nog wel maar het wordt steeds minder. Ze sterven langzaam uit.

Merijntje is blij dat de digitale veemarkt via het internet niet echt is aangeslagen. Veehandelaren en veehouders willen het dier bekijken, bevoelen, beruiken en bekneden. Dat is pas echte handel en Merijntje hoopt dat het nog lang zo zal blijven.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010