Media Van Kerststal tot Megastal

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10997
  • 789
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 16 december 2012

Van Kerststal naar Megastal
Merijntje houdt van de donkere dagen die vooraf gaan aan Kerstmis. Het wordt laat licht in de morgen en vroeg donker in de avond. De kerstversieringen lichten op en de kerststallen zijn het bekijken waard. Hij vraagt zich af waarom er altijd over een os en ezel wordt gesproken als het gaat over de dieren die aanwezig waren in die stal in Bethlehem.
Die ezel kan hij nog wel snappen want daarop was Maria gezeten toen ze bij die stal aankwamen. Dus de ezel werd gestald want het was een kostbaar vervoermiddel. Ook toen was men al zuinig op zijn dier want als je er niet goed voor zorgde dan kon je er ook geen prestaties van verwachten. De veehouders van nu doen dat nu ook en nog veel beter dan vroeger. In een moderne Kerststal zoals we die nu her en der zien zou het volgens Merijntje niet misstaan wanneer er ook een plaatsje zou worden ingeruimd voor een varken.
Varkens zijn zeer vriendelijke en intelligente dieren. Merijntje is op de hoogte van het feit dat varkens in bepaalde religies niet worden gegeten. Maar een varken in een Kerststal wordt niet gegeten dus de aanwezigheid van een gezellig knorrend zwijntje kan toch geen probleem zijn. In de tijd dat Jezus werd geboren kenden we het woord megastallen niet en waren er ook geen grootschalige stallen zoals we die nu kennen. Het zou voor de moderne Jozef en Maria moeilijk worden om onderdak te vinden in een moderne stal want veehouders zijn er niet op gebrand om vreemdelingen bij de dieren toe te laten. Besmettingsgevaar ligt op de loer.
Bovendien is alles op slot en dus zouden ze er niet binnen kunnen. De vraag is zo ver we weten nooit beantwoord of de eigenaar van de stal in Betlehem blij was met het feit dat er een man en een vrouw naar binnen gingen en Maria er ook nog een bijzonder kind baarde.
Merijntje heeft met verbazing gelezen dat de huidige Paus zegt dat het verhaal van een os en een ezel negens op is gebaseerd. Ook de zingende engelen en de wijzen uit het Oosten zijn maar verzinsels.
De onbevlekte ontvangenis bij Maria blijft wel overeind ofschoon daar lang niet iedereen het mee eens zal zijn. Nou ja, Merijntje maakt er allemaal geen punt van maar zou het wel leuk vinden als het varken een plaatsje in een kerststal zou krijgen. Dat dier verdient het!!

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010