Media Slachten huisvarken vaak emotioneel gebeuren

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11529
  • 1478
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 24 januari 2014

Huisslachting varken vaak emotioneel gebeuren
De meeste mensen op het platteland en dus ook in Halsteren en Lepelstraat hadden vroeger een varken op het kot. Dat beest kwam als big het erf op en werd daarna vertroeteld en verzorgd als een echt huisdier. De bedoeling was dat de "keu" goed zou groeien en wanneer de krulstaart zwaar genoeg was geworden geslacht zou worden. Dat varken vrat zowat alles en vormde een uitstekende afvalverwerker.
Vieze varkens worden niet vet. Dat bleek ook wel want het varken was niet vies van eten maar ook niet vies van lekker wentelen in een modderpoel tijdens een warme zomerdag. Geen mooier leven dan het leven van een varken. Zulke varkens hadden een heerlijk bestaan tot de dag dat het "zo ver" was en de slachter het erf opkwam. Het varken was zwaar genoeg en woog soms meer dan 200 kg en het werd tijd dat het beest wat terug ging geven aan de mensen die hem of haar hadden verzorgd. Huisslachtingen kwamen veel voor en gespecialiseerde slachters kweten zich vakkundig van hun taak. Er komt veel kijken bij een huisslachting en er moet veel worden voorbereid om alles vlotjes te laten verlopen.
Een negatieve kant van het slachten van het varken was vaak dat de kinderen zich hadden gehecht aan het dier en dan ineens moesten meemaken hoe het varken werd gedood en in stukken werd gesneden. De opvoedkunde was nog niet zo ver gevorderd dat rekening werd gehouden met tere kinderzieltjes en de kleintjes stap voor stap werden voorbereid op de eindbestemming van het dier.
Huisslachtingen komen tegenwoordig maar weinig meer voor in ons land. Varkensvlees is zo gemakkelijk te verkrijgen in de slagerijen en supermarkten dat zelf slachten niet meer loont. Daarmee is een interessante traditie verdwenen en zal in tijden van nood weer moeten worden geleerd hoe een varken moet worden geslacht en worden verwerkt tot hapklare en bewaarbare brokken.

Categorieën: Varkens, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010