Media Rond de Paasdagen een goed zaaibed maken

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12376
  • 46
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1643 media
  • uploaded 26 maart 2016

Rond een vroege Pasen een goed zaaibed bereiden

Merijntje leeft mee met akkerbouwers op kleigrond want die staan in de startblokken om het land in te trekken en te kunnen beginnen met klaarmaken van een goed zaaibed. Akkerbouwers op zandgrond hebben het wat dat betreft een stuk makkelijker. Geduld is daarbij geboden weet Merijntje uit eigen ervaring uit een ver verleden. Ooit heeft hij tegen adviezen van zijn wijze vader in toch een perceel bewerkt dat nog niet droog genoeg was.

Dat heeft hij geweten en het werd hem het gehele groeiseizoen min of meer verweten want de conservenerwten die er op gezaaid werden wilden niet groeien. Het zaaibed was verprutst en verknoeid en het gewas wilde er niet op gedijen. Merijntje had er veel spijt van maar hij kon er niets meer aan veranderen. Achteraf bekeken was het veel beter geweest om die armetierige erwten onder te ploegen en opnieuw te beginnen.

Ploegen, wachten tot het droog genoeg was en dan opnieuw een zaaibed maken en er wat anders in zaaien. Het was nog een geluk dat conservenerwten al vroeg worden geoogst en het schandaal uit het oog was verdwenen. Vaak worden akkerbouwers in het vroege voorjaar door elkaar opgejaagd. Wanneer de man die geduld bewaart ziet dat zijn buurman of een collega aan het andere eind van de polder wel is begonnen begint het ook bij hem te kriebelen.

Waarom hij al wel en ik niet vraagt hij zich af. Merijntje weet dat hij dan voor alle zekerheid nog maar eens het land inloopt om te controleren of het echt nog niet kan. Wanneer hij zijn geduld bewaard zal dat beloond worden. Maar Merijntje heeft ervaren dat dit allemaal mooi theoretisch gepraat is want wanneer het in het voorjaar heel lang te nat blijft en de tijd voortschrijdt en de uiterste zaaidatum voor een optimale oogst nadert dan pas wordt het moeilijk om nog geduldig te zijn. Maar goed dat zijn allemaal zeer aardse zaken.

Het is nu terwijl Merijntje dit schrijft bijna Pasen en met de eerste Paasdag van 2016 begint meteen ook de zomertijd. Een mooie samenloop van omstandigheden. Meer licht in de avond en minder in de morgen. Lood om oud ijzer zou hij zeggen maar dat is niet waar want de avonduren met meer licht geven boer en burger meer gelegenheid nog van alles en nog wat te doen. En dan het Paasfeest zelf.

Merijntje vroeg aan een aantal jongeren of ze wisten wat het Pasen eigenlijk betekende. De meesten wisten het niet te verwoorden maar hadden wel een vermoeden dat het iets met een Paashaas of paaseieren te maken zou kunnen hebben maar dat het een Christelijke feestdag is dat was voor hen nieuw. Wanneer hij dan vertelde dat Jezus nadat hij was gedood weer tot leven kwam beginnen ze te lachen want zo zeggen ze “dat kan helemaal niet”

Merijntje heeft geen nieuwe paaskleren gekocht en is dus niet op zijn paasbest gekleed maar hij is tegen verkwisting en draagt zijn spulletjes tot het moment dat zijn vrouw dwingend zegt en nu is het mooi geweest maar daar moet heel wat water voor door de Schelde heen en weer stromen voor hij zich gewonnen geeft.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010