Media Ook boeren bewegen steeds minder

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12881
  • 99
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 25 augustus 2017

Boeren bewegen steeds minder

Merijntje uit Halsteren hoort de laatste tijd veel nieuws en onzin over het belang van bewegen van het menselijk lichaam. Dit alles in verband met het feit dat je door genoeg te bewegen mogelijk langer gezond kan blijven. Boeren bewegen genoeg zou je zeggen.

Maar Merijntje constateert dat door de moderne mechanisatie en digitale techniek het bewegen van boeren steeds minder wordt. Er is steeds minder lichamelijk arbeid op de bedrijven en vaak is de grootste inspanning die ze doen een pookje bewegen in de cabine van de moderne trekker. Dat is natuurlijk een grote vooruitgang want daardoor kan 1 man werk voor 10 verzetten en dan ook nog eens zonder een zweetdruppel te laten.

Merijntje is nog van een generatie die heeft meegemaakt dat er nog heel veel zwaar handwerk moest worden verricht. Hij denkt alleen al aan het uitrijden van stalmest uit de potstallen of aan het butten ( rooien ) van suikerbieten en versjouwen van zware lasten.

Al dat werk is nu gemechaniseerd en gemakkelijk gemaakt maar daardoor zal de boer het lijf minder inspannen en ook minder bewegen. Merijntje hoort de gezondheidsgoeros waarschuwen dat dit een gevaarlijke ontwikkeling is maar hij denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Postbodes die een leven lang met een fiets en zware tassen daaraan gehangen door weer en wind de post in de buitengebieden rondbrachten en dus heel veel lichaamsbeweging hadden leven of leefden niet langer dan de kantoorklerk die op zijn kont zittend zijn werk verrichtte.

Merijntje kijkt ook met verbazing naar de groei van de gezondheidswinkels waar in ontelbare doosjes, flesjes en zakjes middelen worden aangeboden die het leven zouden kunnen veraangenamen en de veroudering een zeker halt toeroepen. Steeds meer Nederlanders gebruiken deze supplementen en toevoegingen is uit een gedegen onderzoek gebleken. Kennelijk vertrouwt de mens niet meer op eigen kracht en eigen voedsel.

Een stevig ontbijtje met een paar gebakken kribjes spek kunnen wonderen doen, maar omdat men in on land “vet” als vergift heeft afgeschilderd durft menigeen dat niet te gebruiken. Sterker nog men snijdt zelfs een randje vet van een stukje vlees af want o wee dat is immers “vies”en “niet goed” Merijntje geeft iedereen een goede raad om af en toe een lekker stukje gebakken spek te eten en het spekvet dat er na het bakken overblijft te vermengen met stroop. Dan krijg je “stroopvet” en dat is heel lekker op de boterham ter vervanging van smeersel en broodbeleg.

Categorieën: Trekkers, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010