Media Mooie aardappelen klaar voor de oogst!

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10877
  • 1475
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 11 oktober 2012

We volgden dit aardappelgewas van het begin tot aan het eind. Nu is het zover dat de aardappelen geoogst kunnen worden.

Veelbelovende aardappeloogst op Brabantse Wal

Op 10 oktober 2012 bekeken we het aardappelveld dat achter onze woning is gelegen en we constateerden dat het aardappelloof dood en verdord is. Dat gaat ook op voor het onkruid dat er groeide en dat was bijna uitsluitend melde.

Zo op het oog lijkt de akker dood en desolaat want alles is bruin en verdroogd. Doch dit is slechts schijn want de aardappelplanten hebben hun werk gedaan. Uit die ene pootaardappel die half doorgesneden op 13 april de grond in ging ontwikkelden zich onder de grond in het aardappelbed nieuwe aardappelen. De moederknol zorgde voor nazaten

Dat is zo niet te zien, dus we gingen het veld in en namen de vrijheid om een paar planten onder handen te nemen zodat we konden zien hoeveel nieuwe aardappelen ze hadden geproduceerd.

Dat blijkt van plant tot plant anders te zijn. We zagen grote verschillen in opbrengst per plant. Daaruit blijkt dat ook aardappelen “individuen” zijn en onder gelijke omstandigheden toch gevarieerde resultaten laten zien. De ene plant doet het beter dan de andere en daarbij lijken ze op ons soort mensen want ook wij zijn allemaal verschillend.

De ene aardappel is de andere niet. Ook per plant zijn de nazaten verschillend. Kijk maar naar de foto’s van de aardappelen die we uit de grond haalden. Er is een variatie in vorm maar ook in omvang.

Mooi om zo ook eens naar de aardappelen te kijken. Het is ook te vergelijken met het menselijk bestaan waarbij dood en leven een belangrijke rol spelen. De dode aardappelplant is niet dood want het heeft nageslacht geproduceerd en leeft daarin voort. Zo is het toch ook met de mens en de spreuk “Ga heen en vermenigvuldig u!”

Categorieën: Algemeen, Akkerbouw, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010