Media Mobiel bellen is levensgevaarlijk op rijdende trekker

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13009
  • 109
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1640 media
  • uploaded 25 mei 2018

Bellende of appende trekkerchauffeurs zijn een gevaar op de weg

Merijntje uit Halsteren is een recreatiefietser en beweegt zich dus regelmatig ook op landelijke wegen en dan ziet hij dat hij er niet alleen is want ook vele anderen maken gebruik van die wegen. In het voorjaar zijn dat ook veel landbouwers die met hun tractoren en werktuigen van het ene veld naar het ander rijden. De moderne landbouw beschikt over zware sterke tractoren en brede werktuigen en dat betekent dat ze op sommige landelijke wegen vrijwel de volle breedte daarvan in beslag nemen.

Merijntje is er een beetje bang voor want wanneer zulke “monsters” voorbij komen dan is er voor de fietser weinig ruimte meer. Hij is dan ook door de ervaring wijs geworden zo verstandig om bij nadering van zo’n gevaarte van de fiets af te stappen en even veilig in de berm te gaan staan. Merijntje verwacht dan tenminste van de trekkerchauffeur dat hij even als teken van dankbaarheid zijn hand als groet opsteekt. Gelukkig zijn er trekkerchauffeurs die dat ook begrijpen en een groet laten zien. Maar het is helaas ook zo dat Merijntje steeds meer trekkerchaufffeurs druk bezig ziet met hun mobieltje terwijl ze aan het bellen zijn en geen oog hebben voor die welwillende fietser. Een hand aan het stuur of zelfs dat niet eens want met je knieën kun je ook een beetje sturen en de handen aan de mobiel om te “appen” of te bellen. Maar er zijn er ook bij die het heel normaal vinden dat jij opzij gaat en daar geen teken van welwillendheid voor over hebben want zij verdienen immers hun brood en jij bent maar een “voor zijn plezier” fietsende burger. De goeden niet te na gesproken, maar op de trekker heb je als bestuurder weinig kans om door een voorbijrijdende agent te worden beboet terwijl je ijverig aan het bellen of appen bent. De trekkerchaffeur is in dat opzicht “vogelvrij en onaantastbaar” denkt Merijntje en dat is een gevaarlijke ontwikkeling.

Maar Merijntje ziet ook fietsers die er een gewoonte van maken om al fietsend hun mobieltje te raadplegen en dan uiteraard met slechts één hand het rijwiel besturen. Daar komen ook ongelukken van. Kortom de weg is van iedereen is de eigenwijze mening van Merijntje maar het recht van de “Sterkste” in dit geval is onmiskenbaar aanwezig en dan kan de fietser maar beter even opzij gaan en de sterksten voor laten gaan want beter “blode Jan dan dode Jan”...

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010