Media Met een melkdiploma staat u sterk

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11485
  • 1342
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 30 november 2013

Met een melkdiploma staat u sterk
Merijntje was een van zijn kasten aan het opruimen en toen vond hij het melkdiploma van zijn vader die dat in 1928 met lof bij "Den Brabantsche Zuivelbond" in Breda had behaald. Let wel het ging in die tijd alleen nog om handmelken want melkmachines waren er nog niet. Hij herinnerde zich dat het diploma lange tijd in de kamer aan de muur had gehangen. Zijn vader was er trots op want in die tijd werd er op de boerderij nog niet royaal met diploma's omgegaan.
 
Merijntje leerde al heel vroeg in zijn kinderjaren om koeien te melken. Dat begon spelenderwijs en dan werd hij door zijn ouders uitbundig geprezen. Maar er zat een dikke adder onder het gras want zodra hij in staat was om meer dan een koe te melken begonnen zijn ouders op hem te rekenen en werd de lol een plicht. Geen nood, want Merijntje deed dat werk met liefde en plezier. Hij genoot van het directe contact met de warme koe. Met zijn met pet bedekte hoofd leunde hij tegen de koe terwijl zijn handen in ritmische cadans de melk met volle stralen in de emmer deed belanden. Dan kwam er weldra ook een dikke laag schuim in de emmer want alleen een goede melker kon schuim in de emmer melken.
 
Merijntje vraagt zich af wie er nu in deze tijd nog goed met de hand een koe kan melken. Grote melkveebedrijven met vaak meer dan 100 of 200 koeien of zelfs nog meer dan dat werken met automatische melksystemen (robots) of met "zij aan zij" "visgraat" of "rotorstallen" met alle moderne techniek die daaraan gekoppeld is. Het directe contact met de koe zelf is daarbij niet meer aan de orde. De moderne melkveehouderij is volkomen afhankelijk van de techniek en van elektriciteit. Wat zou er gebeuren wanneer in een tijd met calamiteiten de stroom uitvalt? Ja, dan starten we het aggregaat hoort Merijntje al roepen. Oké, dat kan maar wat als er geen brandstof meer is voor het aggregaat. Dan staan al die honderden koeien met barstensvolle uiers klagelijk te loeien want ze willen gemolken worden. Wie kan er dan nog handmelken en is dat een onbegonnen taak wanneer je zoveel koeien hebt.
 
Merijntje zou er voor pleiten om handmelkbrigades op te richten. Nodig burgers uit de omgeving uit voor een leuke cursus handmelken. Dan zijn ze lekker dicht bij de natuur en schakel ze eventueel in tijdens een calamiteit. Geef ze ook een fraai uitgevoerd melkdiploma en nodig ze geregeld uit voor een opfriscursus. Merijntje denkt dat het mes dan mooi aan twee kanten zou snijden. Een flinke voorraad dieselbrandstof in de tank naast het aggregaat kan ook een slimme oplossing zijn.

Categorieën: Koeien, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010