Media Loon naar werken vloekt met nivelleringspolitiek

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12567
  • 157
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 5 september 2016

Loon naar werken vloekt met nivelleringspolitiek (video/audio)

Van Halsteren naar Hola in Kenya (afl. nr.100) “Van Erf en Akker” Loon naar werken vloekt met nivelleringspolitiek

Terwijl we dit schrijven dient Prinsjesdag zich weer aan en wordt de miljoenennota openbaar. Destijds toen we diep in de Kenyaanse bush woonden en we via de kortegolf radio met veel gekraak en gepiep Radio Nederland Wereldomroep konden ontvangen werden we ook op de hoogte gehouden van het wel en wee in het vaderland. Joop den Uijl was toen o.a aan het bewind en de roep om een nivelleringspolitiek in te voeren was aan de orde.

We vonden het maar helemaal niks want ons credo was “Loon naar Werken” en wie goed werk levert dient daar ook goed voor beloond te worden. Dan is het niet netjes om daar dan een deel van af te pakken om dat over te hevelen naar hen die om wat voor reden dan ook niet goed verdienen.

Er wordt immers al genoeg genivelleerd via de inkomsten en vermogensbelasting. Ook nu horen we weer geluiden die neigen naar het invoeren van een vorm van nivellering. Er wordt gesproken over een basisinkomen voor iedereen ongeacht of die “hij of zij” werkt of niet.

Er wordt gesproken over een “baan voor iedereen” los van de vraag of die baan ook daadwerkelijk iets voorstelt en economisch zoden aan de dijk zet. Toen we destijds zo bij ons radiootje zaten te luisteren en de wereld ook in andere dimensie konden beoordelen rees de vraag wanneer is de mens gelukkig en tevreden. Kan die mens dat overigens wel zijn en voor hoe lang? Op basis van ontevredenheid is de vooruitgang gebaseerd.

Tevreden mensen zullen maar weinig ondernemen en wegzakken in een stilstaande economie. Mensen die niet langer tevreden zijn met wat ze hebben bereikt zullen zoeken naar nieuwe wegen en andere mogelijkheden om zich zelf en de wereld vooruit helpen. We hoorden eens de uitspraak ”Tevreden mensen zijn verloren mensen”

Dat is weer het uiterste aan de kant van hen die niet kunnen genieten van tevreden zijn en steeds maar meer willen en altijd maar vooruit willen. We zagen uiterst tevreden mensen daar in Kenya in het Tana River gebied terwijl ze vrijwel geen aardse goederen bezaten. Kwam je toevallig bij hen aan terwijl ze zaten te eten of nog moesten beginnen dan werd je steevast uitgenodigd om met hen mee te eten.

Eigenlijk een milde en mooie vorm van nivellering van het dagelijks brood. We vonden dat we daar nog wat van konden leren.

========================================¬================================= (National Irrigation Board voorlichtingsvideo over het Hola en Bura irrigatieproject. Interessante informatie in samenhang met de columns die we destijds over ons werk in Hola schreven: https://www.youtube.com/watch?v=6VGxw... ========================================¬================================= +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Loon naar werken vloekt met nivelleringspolitiek Van Halsteren naar Hola in Kenya (afl. nr.100) “Van Erf en Akker” https://www.youtube.com/watch?v=ESpHonu-scE ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++¬+++++++++++++++++++++++++++ ________________________________________¬_________________________ De column is ook te lezen via het onderstaande PDF bestand: http://freepdfhosting.com/cbf9b711ef.pdf Let op: met 1x muisklikken opent u de PDF ========================================¬================================ Kijk voor eerdere gepubliceerde columns in het thema” “Van Halsteren naar Hola in Kenya op bijgaande website: http://www.rinusvanwezel.com www.rinusvanwezel.com De periode dat we in Kenya waren lag in de jaren 1967 tot en met 1975. In die tijd in de leeftijd van 26 tot 34 jaar schreven we met enige regelmaat columns voor het blad van de Noord-Brabantse Maatschappij van Landbouw. Daarbij werd het dagelijkse leven op het project en het privéleven belicht. We zijn van plan met enige regelmaat deze columns als audio/video te publiceren in de hoop dat de komende stukjes u mogen interesseren. Ze zijn niet allemaal op volgorde van tijd geordend maar ieder stukje kan op zich zelf beluisterd worden.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010