Media Is een blauwe trekker beter dan een rooie

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11726
  • 994
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 4 augustus 2014

Is een rooie trekker beter dan een blauwe
Wanneer de boeren en tuinders in Halsteren zondags naar de kerk waren geweest was het daarna tijd voor ontspanning en begaf men zich naar het Dorpskoffiehuis waar Loo en Kees de scepter zwaaiden. Dat werd altijd een gezellige boel. Een deel van de boeren maar ook wel burgers hield zich bezig met kaarten waarbij vooral “wippen” het meest populaire spel was.
Anderen kozen voor het edele biljartspel en probeerden elkaar de loef af te steken met de juiste stoten. Maar er was ook een grote groep die staande voor de toog het edele spel van de conversatie beoefenden en daarbij graag in overtreffende trap verhaalden van hun bekwaamheden en prestaties. Deze mannen hadden niks met kaarten en biljarten en hieven gaarne het glas dat zelden lang leeg bleef.
Een andere zeer geliefde bezigheid was om elkaar de maat te namen en goedmoedige spot met elkaar te bedrijven. Dat ging er vaak behoorlijk heftig aan toe maar eindigde nooit in ruzie ofschoon een buitenstaande daar niks van begreep want de blikken en gebaren en felle woorden deden anders vermoeden. Er werden natuurlijk rondjes gegeven waarbij vanuit de ooghoeken in de gaten werd gehouden dat klaplopers geen kans kregen. De stemming werd gaandeweg steeds luimiger en soms werd tot opvallende beslissingen en krachtmetingen gekomen.
De discussie ging over welke trekker nu beter was waarbij men zich na de nodige pinten had beperkt tot de kleur die aan een merk was gebonden. Waren rooie trekkers beter dan blauwe. Om dat te weten werd een krachtmeting georganiseerd die overigens nergens op sloeg maar wel veel vermaak veroorzaakte. Aan het vermaakt kwam een einde want de meeste mannen moesten van hun vrouwen op tijd thuis zijn. Slechts enkele notoire plakkers besloten na het Dorpskoffiehuis toch nog wat afzakkertjes te gaan halen bij café Vogelenzang.
Zo verliep de zondagmorgen naar de zondagmiddag en gingen sommigen met hun zakken vol naar huis waar ze ronkend en snurkend in slaap vielen en het gemopper van hun vrouwen niet meer hoorden. Helaas behoort dit zondags ritueel tot het verleden en is er na de mis en de dienst geen boer meer te bekennen. Dat komt omdat er niet veel boeren meer zijn en velen van hen niet meer naar de kerk gaan en ook omdat ze andere dingen te doen hebben dan bier te drinken na de religieuze verstrooiing

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010