Media Goede landbouwgrond stuurt wereldmacht.mp4

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10913
  • 827
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 28 oktober 2012

Goede grond geeft macht.
 
Merijntje wil er graag op attenderen dat goede landbouwgrond wereldwijd steeds belangrijker wordt. Op geschikte landbouwgronden moet de wereldvoedselproductie plaatsvinden. Wanneer hij kijkt naar bepaalde landen dan is het duidelijk dat bijv. China en Noord Korea op een bepaald moment te weinig grond zullen hebben om hun bevolking te voeden. Ze kunnen dan voedsel bij andere landen kopen die zoveel grond bezitten dat ze veel meer kunnen produceren dan ze voor zich zelf nodig hebben. Dat is een goede zaak want dat is handel die voor beide partijen profijtelijk kan zijn. Anders zou het worden wanneer voedsel als pressiemiddel zal worden gebruikt en een wereldmacht ziet aankomen dat haar bevolking honger gaat lijden.
Ze zouden dan met militair geweld bezit kunnen nemen van de landbouwgronden van militair zwakke staten en dergelijke gronden gaan annexeren. Oorlog om grond, oorlog om ruimte, oorlog om levensruimte en dat is eerder aan de orde geweest in de wereldgeschiedenis. Merijntje ziet ook de ontwikkeling op het gebied van "landgrabbing" en dat is dat rijke landen landbouwgrond kopen of leasen in arme landen waar soms nog volop ongebruikte grond beschikbaar is. De lokale bevolking kan dan geen gebruik meer maken van die grond en kan er misschien alleen nog als arbeider een boterhammetje aan verdienen.
Dit is een zorgelijke ontwikkeling denkt Merijntje want in dergelijke arme landen en dat is meestal in "zwart"Afrika, is het dan veelal alleen de rijke elite die wat aan die deal gaat verdienen. Aan de andere kant is het ook weer zo dat die grond nooit uit het betreffende land kan worden weggehaald en opvolgende regeringen een eerdere overeenkomst als een "vodje"papier naar de prullenbak kan sturen en dan zelf de grond in bezit kan nemen die dan ondertussen wel een mooie infrastructuur heeft en het eigen volk ten nutte kan worden.
 
Al met al blijft Merijntje van mening dat grond in de toekomst in het licht van de gestaag groeiende wereldbevolking steeds belangrijker gaat worden en de loop van de geschiedenis zal gaan bepalen

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010