Media Gezellige maai- en hooi dag van OTMV West Brabant en Zeeland

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13025
  • 291
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 24 juni 2018

Gezellige maai- en hooi dag in Steenbergen met “oldtime” trekkers en werktuigen (video)

OTMV (oude tractoren en motoren vereniging) West Brabant/Zeeland organiseerde zondag 24 juni in Steenbergen( N.BR)Br) een leuke dag onder het motto “ maai- en hooifeest” Voor die gelegenheid hadden veel leden van OTMV hun trekkerjuweeltjes weer van stal gehaald en waren ze in groten getale naar Steenbergen gekomen om daar gezellig “onder elkaar” een feestje te bouwen.

Er werden demonstraties gegeven met o.a. trekkers voorzien van een messenmaaibalk. De messen waren geslepen en de trekkers in top conditie. Er werd gemaaid in lang wild gras maar volgens de maaiers was dat lange juist een voordeel want dan valt het gras gemakkelijk weg achter de maaibalk. Zulke op de aftakas van de trekker aangedreven messenbalken waren in feite het vervolg op de zeis die handmatig en op spierkracht werd bediend. Reken maar dat dit een forse vooruitgang was op het gebied van hooiwinning.

Wie nu echter de moderne machinerie op dit gebied kent zal welwillend moeten lachen om die vooruitgang van zeis naar messenbalk. Maar ook de behandeling van het gemaaide gras dat uit het zwad voorheen handmatig met een hooivork werd gedraaid om de drogende werking van de zon optimaal te benutten is met de vorkenschudder en het PZ schuddertje destijds al stukken vergemakkelijkt.

We zagen ook een aantal “ruiters” staan. Dat zijn voor de leek geen mannen te paard maar een structuur van houten palen in de vorm van een driehoek waarop het grotendeels gedroogde gras op werd gestapeld om het verder te laten drogen.

Er was nog iemand die het “ruiteren” nog van zijn vader had geleerd en liet zien hoe het werd gedaan. Hooi in de ruiter zetten. Er was natuurlijk nog veel meer te zien en dat was koren op de molen van de aanwezigen die met zijn allen deze grote passie delen van de liefde voor oldtimer trekkers en machinerie.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010