Media Even wat biogas terugnemen

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10944
  • 817
  • 0
  • 0
Delen
  • merijntje
  • 138 media
  • uploaded 18 november 2012

Even wat (bio)gas terugnemen
 
De biogas vergisting installaties in Nederland zijn even negatief in het nieuws gekomen. Merijntje bekeek de uitzending van het KRO programma "Reporter" waarin de misstanden en de twijfels over biogas installaties breed werden uitgemeten. Vervelende reportage waarin in feite alleen maar dingen werden verondersteld en geen harde bewijzen werden aangevoerd. Een paar bejaarde dames klaagden over tranende ogen, stank en hoofdpijn maar het is de vraag of dat door de biogasinstallatie, waar ze dicht in de buurt wonen, werd veroorzaakt.
 
Merijntje wil ook best wel wat positiefs zien in de reportage want het heeft de uitbaters van de circa 150 biogas installaties in Nederland goed wakker geschud. Ze moeten goed opletten dat het aangeleverde ruwe materiaal dat als grondstof dient voor de bijmenging in de biogassilos´geen verboden materiaal bevat. Veel bijmenging werd gedaan met bijv. maïs. Maar maïs wordt steeds duurder en is te duur geworden om te worden vergist en dan zoekt men naar vervanging. Maar alles wat kan vergisten is niet toegestaan zoals bijv. slachtafval.
 
Er werd ook getwijfeld aan het rendement van dergelijke installaties, komt er meer energie uit dan de energie die het kost om het materiaal te vergisten dan gaat het goed. Wanneer het vergistingsproces en de investeringen daarin net de kosten dekt dan is het maar de vraag of er mee moet worden doorgegaan.
 
Merijntje denkt dat er voor boeren met grond veel mogelijkheden zijn om een deel van de akkers vol te zetten met zonnepanelen. Nu wordt dan meestal nog op daken van huizen geplaatst. Dat is niet zo mooi en een goed alternatief zou zijn om het gewoon op de grond te plaatsen. Om 10.000 vierkante meter dak te plaatsen is moeilijk maar om 1 ha = 10.000 vierkante meter landbouwgrond te plaatsen is heel wat makkelijker en kan nog mooi zijn ook.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010