Media De natuur een handje helpen

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11109
  • 755
  • 0
  • 0
Delen

De natuur een handje helpen!!!
Merijntje werd overvallen door een filosofische bui toen hij tijdens de Paasdagen die koud en kil waren overal vormen van "nieuw" leven ontwaarde. Let wel vormen van nieuw leven die door mensenhand en verstand tot stand waren gekomen. Gemanipuleerd!!! Hij beseft dat dit woord een negatieve klank in zich meedraagt. Maar de mensenhand en het verstand staan wel aan het stuur van die ontwikkelingen. In de land-en tuinbouw wordt men als in geen andere bedrijfstak geconfronteerd met het naar de eigen hand zetten van nieuw leven dat geforceerd in een bepaalde richting wordt geduwd.
Merijntje denkt aan het bedotten van de natuur door bijv. de grond in het voorjaar kunstmatig te verwarmen door het plaatsen van verwarmingsleidingen of folietunnels. Of wat te denken van de tuinbouw met de kassen waarin gewassen groeien die het onder normale natuurlijke omstandigheden nooit zouden overleven. Merijntje vindt ook de kunstmatige inseminatie bij het melkvee een treffend voorbeeld van een gestuurde vorm van nieuw leven. De gevierde stier Sunny Boy die duizenden nakomelingen op zijn conto mag schrijven heeft zelden een echte koe mogen dekken. We tapten zijn sperma af en verdeelden het in vele afgepaste porties en gingen daarmee de boer op. De inseminators namen de taak van de stier over en voeren klinisch hun werk uit en speelden daarmee op hun eigen wijze voor 'schepper' De selectie op het geslacht komt dichterbij. Mag of moet het een mannetje of een vrouwtje worden. We sturen en manipuleren het leven.
We vinden het langzaam maar zeker de gewoonste zaak van de wereld. Land- en tuinbouw staan heel dicht bij het leven maar ook bij het einde daarvan. We hebben stallen vol vleesvarkens en vleeskuikens en vleesvee waar we goed voor zorgen maar die we allemaal naar de dood toe leiden. Het is niet hartverscheurend dramatisch maar het is wel goed om er eens even bij stil te staan. De Paasdagen zijn bij uitstek de dagen om er toch een ogenblik met een filosofische inslag over na te denken is de bescheiden mening van Merijntje

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010