Media Boeren met eigen grond worden slapende rijk

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12760
  • 147
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1644 media
  • uploaded 6 januari 2017

Boeren met eigen grond worden slapende rijk

Voor wie het nog niet weet er zijn verschillenden soorten boerenbedrijven. Grote en kleine bedrijven maar ook bedrijven met eigen grond en bedrijven die de grond pachten. Merijntje is ter horen gekomen uit betrouwbare bron dat er onlangs nog akkerbouwgrond is verkocht voor 125.000,-- euro per ha. Dat is een uitzondering maar uitzonderingen bevestigen de regel die er op neer komt dat de grondprijs in ons land nog steeds stijgt.

Merijntje erkent dat het een gemakkelijke conclusie is om dan te stellen dat boeren met eigen grond automatisch hun vermogen zien groeien. Ze hoeven er geen zweetdruppel voor te laten want de grondmarkt doet zijn werk en is niet te stoppen. De vraag is of dit voor de grondeigenaren een echte leuke ontwikkeling is. Merijntje kent de opvolgingsproblematiek die er binnen mening boerengezin aan de rode is. De opvolger krijgt te maken met een bedrijf waar heel veel kapitaal in zit en wanneer hij dan broers en zussen heeft dan moet er een eerlijke afweging worden gemaakt van wat ieder van de kinderen toekomt.

Ons landje groeit niet meer in oppervlakte landbouwgrond en van die grond wordt iedere keer weer wat afgepakt voor wegen- of woningbouw en wat meer. De uitgekochte of onteigende boeren ontvangen in de meeste gevallen een vergoeding voor hun grond en gebouwen en dat bedrag moeten ze van de fiscus ook weer binnen een bepaalde tijd herinvesteren.

Ze kopen grond van stoppende bedrijven vaak in akkerbouwgebieden en betalen daar vaak meer voor dan de werkelijke marktwaarde want de herinvesteringsplicht hijgt in hun nek. In het verleden kochten varkenshouders uit Oost Brabant en Limburg bedrijven op in akkerbouwgebieden om dan daar een nieuw varkens of melkveebedrijf te stichten.

Merijntje heeft de ontwikkeling gevolgd en kan begrijpen dat daar een halt aan is toegeroepen en dat vooral varkenshouders daar de dupe van zijn geworden. Waar het eindigt met de stijging van de grondprijs is moeilijk te zeggen want grond is en blijft schaars en Merijntje weet dat alles wat schaars is ook een stijgende prijs kent.

Dat is een ijzeren economische wet waar de agrarische sector in al haar geledelingen sinds jaar en dag mee te maken heeft.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010