Media Boeren maken nooit overuren meer het F.N.V. wel

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12869
  • 182
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 21 juli 2017

Boeren maken geen overuren maar het F.N V. wel.

Merijntje ziet de boeren druk aan het werk in deze zomerdagen als het weer het toelaat met het binnenhalen van produkten zoals granen en vroege aardappelen Ze kennen daarbij geen vaste werktijden en gaan door tot het te nat of te donker wordt. Ze zijn hun eigen baas over de werktijden en hebben als zelfstandigen geen overuren die ze naar zichzelf toe kunnen schrijven om ze later als loon met zich zelf af te rekenen.

Met andere woorden boeren en tuinders en vele andere zelfstandigen kennen geen overuren of het zou moeten zijn voor hun personeel als ze dat in dienst hebben. Het personeel van het FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) die zich een beetje zat te vervelen omdat er geen ontevreden werknemers zijn die willen staken of hoge looneisen gaan stellen bedacht dat er heel wat mensen in loondienst vrijwillig onbetaalde overuren maken.

Ze doen dat omdat het zomaar over hen heen komt en ze als betrokken werkkracht bij de ondernemer niet op ieder uurtje letten en zich voor de zaak willen inzetten. Het F.N.V. vindt dat eigenlijk niet kunnen en heeft becijferd dat werknemers daarmee 23 miljard euro als kadootje in niet uitgekeerd loon aan de “baas” kado doen. Merijntje moet er smalend om lachen.

Hoe krijg je het uitgerekend en hoeveel durf moet je hebben om dit als een serieus bericht naar buiten te brengen. Maar okee, in deze zomertijd pikken de kranten bij gebrek aan serieus nieuws een dergelijk verhaal wel op en besteden ze er wat drukinkt en krantenpapier aan.

Merijntje denkt dat er ook heel wat “overuren “worden gemaakt waarbij niet is te meten wat de productiviteit daarvan is. Er is een groot verschillen tussen “aanwezig” zijn en “productief” zijn. Met andere woorden wat komt er dan uit de “handen” van die mensen die “overuren”maken. Alleen bij productiemedewerkers is effectief te meten wat een uur aan productie het bedrijf heeft opgeleverd. Maar die groepen maken blijkbaar niet zoveel overuren. Het F.N.V. spreekt van de hoger opgeleiden die de overuren zouden maken die niet worden betaald.

Merijntje denkt dat dit nu net de werknemers zijn waarbij productiviteit niet is te meten. Wanneer iemand na “kantoortijd” nog wat nablijft om met zijn duimen te draaien of in de neus te peuteren of mog wat te internetten dan kun je daar geen productie aan koppelen. Het F.N.V.denkt ook dat door strikt geen overuren te maken er meer werkgelegenheid zou ontstaan en dus de werkloosheid kan worden teruggedrongen. Dus meer mensen in dienst voor dezelfde baan? Een bekend gezegde is: “1 man doet al het werk, 2 mannen doen maar de helft en 3 mannen doen niks meer”. Desgewenst kun u van de man ook de vrouw maken.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010