Media Bintje verdient eerherstel in alle supermarkten

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12765
  • 146
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1644 media
  • uploaded 13 januari 2017

Bintje verdient eerherstel bij alle supermarkten

Merijntje eet graag aardappelen en dat in vele variaties. Hij heeft geen klagen want er is een ruime keuze voor handen. Wat Merijntje verder opvalt is dat er in de supermarkten geen plaats is ingeruimd voor het oudste Nederlandse aardappelras Bintje.

Weinigen zullen er als consument bij stil staan dat dit een bewuste keuze is geweest van de bijv. Albert Heijn want zij zwichtten voor de tendentieuze berichtgeving van milieuorganisaties dat Bintje te veel bestrijdingsmiddelen nodig had om tot een gezond wasdom te komen.

Zolang deze mensen gewasbeschermingsmiddelen graag als “landbouwgif” betitelen was het voor hen een mooie aanleiding om het ras Bintje aan te vallen en te discrimineren en het voor elkaar te krijgen dat supermarkten door de knieën gingen.

Men verzond toen de naam “gifpieper” voor het mooie ras Bintje. Een belediging van dit bijzondere aardappelras dat meer dan 100 jaar geleden op de markt werd gezet door een Friese onderwijzer met als hobby aardappelveredeling, die het ras vernoemde naar een van zijn leerlingen “Bintje” genaamd. Merijntje is er mee bekend dat het aardappelras nog steeds springlevend is en nog door veel boeren wordt geteeld.

Het is ook een ras dat nog een veel gevraag is door de handel. Gelukkig hebben groenteboeren en marktkooplui het ras niet in de ban gedaan en is het daar nog volop te koop. Een aardappel met een uitstekende smaak en geschikt voor vele doeleinden.

Daarom zou het de supermarkten sieren het ras te rehabiliteren en geen rassendiscriminatie toe te passen op dit gebied want deze uitsluiting verdient dit mooie aardappelras niet. Verder heeft de ontwikkeling rond Bintje aangetoond wel een macht milieuorganisaties kunnen uitoefenen op het beleid van supermarkten.

Merijntje ziet de zelfde ontwikkeling rond het begrip “plofkip” en “kiloknaller” en de exclusieve toegang van scharreleieren in de schappen van de grootgrutters.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010