Media Anthonissen in Wouwse Plantage specialist in kerstbomen teelt

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12656
  • 245
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 27 oktober 2016

Anthonissen in Wouwse Plantage specialist in kerstbomen teelt.

Ofschoon het nog maar 26 oktober was toen we een kijkje gingen nemen bij het kerstbomen bedrijf Anthonissen in de Wouwse Plantage was men daar al volop bezig met het rooien van diverse soorten en maten kerstbomen. We spraken er met de grondlegger van het bedrijf Marijn Anthonissen (79jr).Zijn zoon en opvolger Gerwin was druk met het rooien van kerstboompjes met behulp van een nieuwe machine die zo nog maar een week in bedrijf hadden.

Voorheen werd dat werk handmatig gedaan. Dat is zwaar werk en ook tijdrovend. De Multitrike 355 van DAMCOM doet het werk met hydraulische kracht en Gerwin zat in de cabine en kon vandaar via een instrumentenpaneel de machine bedienen en de boompjes rooien zonder een druppel zweet te laten. Marijn vertelt ons dat er maar weinig kerstboomtelers en groothandelaren meer zijn in ons land. Anthonissen behoort tot één van de grotere die er nog zijn met een areaal van 32 ha. De grond in de buurt van Heerle en Wouwse Plantage is vruchtbaar en vochthoudend.

De kerstbomen willen er goed op groeien en daarbij is vruchtwisseling niet nodig. Dus men kan jaar in jaar uit met kerstbomen op het zelfde perceel terugkomen. Marijn benadrukt dat het een manier van grondgebruik is die veel kapitaal vraagt. Want voordat een jong boompje commercieel op de markt kan worden gebracht is de grond waarop het groeit meerdere jaren onbruikbaar voor iets anders.

Veel van de kerstbomen die in de Wouwse Plantage worden geteeld worden geëxporteerd naar landen als Duitsland, Denemarken, België en zelfs ook naar Rusland. Natuurlijk wordt ook de eigen binnenlandse markt bediend. De drukste tijd op het bedrijf is vanzelfsprekend de tijd voorafgaande aan de Kerstdagen. Gelukkig kunnen ze dan bij Anthonissen steunen op hardwerkenden en toegewijde krachten uit Oost-Europa.

Het is te begrijpen dat ze het bij Anthonissen niet hebben begrepen op de “kunstkerstbomen” “Dat is toch geen kerstboom”, zegt Marijn hartgrondig. “Alleen een echte boom zoals wij die o.a. op de markt brengen kan de echte kerstsfeer in huis brengen”. Bekijk het filmpje dat we maakten bij Anthonissen op 26 okt 2016:

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010