Media 100 ton zware Liebherr machine netjes op dieplader plaatsen in Antwerpen

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12525
  • 178
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 28 juli 2016

100 ton zware Liebherr machine op dieplader manoeuvreren in Antwerpen

We wandelden op woensdag 27 juli in Antwerpen op de Meir en wilden oversteken naar de Keijserlij en zagen dat er enorme werkzaamheden aan de gang waren op dat kruispunt op de Franselei. Die werkzaamheden zijn in gang gezet om de verkeersdoostroming te bevorderen en draaien onder de naam “De Noorderlaan”.

We waren getuige van het verplaatsen van een gigantische machine die door een kenner werd omschreven als een ”Multifunctionele diepboormachine” gemaakt door het befaamde bedrijf Liebherr en een gewicht van 100 ton heeft. We leerden ook dat er van een dergelijke machine in België maar 1 exemplaar bestaat. Wereldwijd zijn het er 5. De machine werd in Antwerpen gebruikt om damwanden te maken.

Er wordt daar op de Franselei zeer diep gegraven en de wanden van die bouwput moeten sterk zijn. De machine boort gaten die dan door die machine ook weer worden opgevuld met sterk beton. Spectaculair was het laden van de machine op een enorme dieplader. Het werk op die locatie zat er op en het gevaarte werd elders nodig geacht.

Dat laden ging zeer precies. Vanwege de beperkte ruimte moest de machine die op brede rupsbanden staat eerst dwars op de dieplader naar boven rijden. Eenmaal dwars op de dieplader zodanig dat de machine keurig in een evenwicht heen en weer bewoog moest de machinist er in de lengte op terecht komen.

Wanneer er voldoende ruimte was geweest dan had de machine er achterlangs “rechttoe rechtaan” op de dieplader kunnen rijden en dat was natuurlijk een stuk eenvoudiger geweest. Het was indrukwekkend om te zien hoe netjes het werk allemaal werd uitgevoerd. Uiteindelijk wam de machine precies zoals het moest op de dieplader terecht. Daarna vertrok de enorme dieplader met deze gigantische machine richting Brussel. Een rit die naar schatting circa 3 uur zou duren.

Fascinerend om te zien hoe de combinatie uiteindelijk van start ging door het drukke Antwerpse stadsverkeer uiteraard begeleid door een busje met de waarschuwing dat er een Exceptioneel transport op de baan was. We filmden het proces met onze telefoon en gaven e r maar geen commentaar bij want de beelden spreken voor zich zelf.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010